Esti prea ocupata ca sa mananci, sa dormi, sa faci miscare sau sa gandesti calumea? Haideti sa vedem ce are de spus un doctor in acest sens.

 98246bf710223bbd788b7900199e6365

Esti in mod constant epuizata? Te simti obosita si stresata tot timpul si in general, sfarsita?

Daca ai aceste simptome, daca ai probleme cu somnul si lipsa de timp pentru a avea grija de tine si de sanatatea ta, atunci probabil suferi de Sindromul Femeii Urbane.

Un autor originar din Sydney, consilier de dezvoltare personala si speaker spune ca aceasta este o problema de sanatate despre care nu vorbim suficient de mult si care afecteaza femeile mai mult decat realizam noi.

Dr. Debra Villar spune ca stilul nostru de viata pe fuga duce la tulburari si boli cronice ale sistemului imunitar, infertilitate, stres si dezechilibru hormonal. Tot ea spune ca femeile se acomodeaza din ce in ce mai tare in vietile lor extraordinar de pline, si totusi se pun pe ele insele pe ultimul loc, in detrimentul sanatatii lor.

In cea mai recenta carte a sa, “Sindromul Femeilor Urbane”, Dr. Villar scrie cum carierele si cerintele din vietile femeilor au afectat sanatatea lor fizica, emotionala si spirituala. Dr. Villar a concluzionat ca in timp ce majoritatea oamenilor se simt uneori obositi sau stresati, acest lucru poate da nastere unor probleme de sanatate mult mai mari, daca aceasta stare este prelungita sau devine constanta.

“Sindromul Femeii Urbane afecteaza nu numai starea noastra de bine, ci si cea a familiilor noastre”, spune acesta. “Fie lucram program de 8 ore pe zi, fie avem parteneri, copii sau alte angajamente; si cu toate acestea, lucram de 3-4 ori mai mult.”

Iar daca aveti impresia ca acest lucru afecteaza doar femeile, mai ganditi-va o data. Pentru ca odata cu ele, si barbatii sufera.

Cu toate acestea, conform lui Dr. Villar, femeile au tendinta de a simti aceste presiuni mai intens, in timp ce hormonii nostri sunt mult mai sensibili la chestiuni precum stresul. Iar efectele acestuia se pot resimti si in alte zone ale sanatatii noastre, facandu-ne sa ne simtim si mai rau, la pamant.

“In general vorbind, si chiar ma refer in general, femeile au tendinta de a fi mai grijulii si avem tendinta de a pune nevoile celorlalti pe primul loc”, spune Dr. Villar. “Ca femei, avem asteptari mai mari de la noi, iar daca avem copii, sunt mari sanse sa suferim de “vina materna”. Traim in timpuri foarte diferite, in comparatie cu generatia mamelor noastre si avem tendinta de a crede ca le putem face pe toate”, spune aceasta.

Stresul ne mananca enorm de multa energie. “Este ca si cum ai fi intr-un program de “mananca sau vei fi mancat”, ceea ce e ok, daca supravietuirea noastra depinde de asta. Insa acest stil poate fi epuizant si ne poate creste nivelul hormonilor”, conform Dr. Villar.

Tot ea spune ca in timp ce un serviciu ne poate stresa foarte tare, si parintii care stau acasa au de facut fata unor cerinte destul de mari, avand grija de copii. “Copiii nostri sunt de cele mai multe ori mai ocupati din punct de vedere social decat noi si este greu sa tinem pasul cu ei”. Vestea buna este ca si din postura de mama a trei copii, Dr. Villar spune ca Sindromul Femeii Urbane este destul de usor de manageriat, insa implica schimburi simple, care ar putea duce la diferente mari, pe termen lung.

Dr. Villar spune ca daca oamenii ar urma regulile de aur in ceea ce priveste mancarea, miscarea si gandirea, ar ajunge sa observe o diferenta enorma.

“Prima mea regula este sa mananci”, spune ea. “Insa ceea ce mananci este ceea ce va face diferenta, evitand zaharul si mancarea procesata si inlocuind-o cu mancarurile integrale.”

“A doua regula este sa faci miscare.”
“Chiar si 30 de minute pe zi vor avea un impact mai mare decat va puteti imagina”, spune aceasta, avand in vedere ca multi dintre noi sunt prinsi in viata sedentara.

“Ultima ei regula este sa gandim.”
“Meditati, chiar si doar pentru 10 minute pe zi si veti observa o diferenta enorma”, spune Dr. Villar. Tot ea adauga faptul ca meditatia poate diminua nivelul cortizolului, ceea ce va ajuta corpul pentru a regla nivelul de zahar si grasime din sange.

Insa a subliniat ca oamenii au nevoie ca toate acestea sa devina obiceiuri.

“Faceti toate acestea pentru doua saptamani la rand, iar mai apoi vor deveni obicei”, spune Dr. Villar. “Odata ce ati facut-o o data, incercati si a doua si a treia oara. Motivarea nu ar trebui sa fie doar despre starea de bine sau sanatate. Porductivitatea crescuta va fi de asemenea, un bonus”

Sursa: http://www.bodyandsoul.com

Traducere si adaptare: Alice Danila

Foto: iStock