Dancing Women 2007 [640x480]Menstruatia – Timpul Lunii (Moon Time), Salasul Lunii (Moon Lodge), Ritualuri de trecere

In culturile traditionale menstruatia (Perioada Lunei) era considerata un moment foarte sacru, iar atunci cand venea momentul, femeile lasau la o parte tot ce faceau si se duceau in salasul menstrual (Moon Lodge). Restul tribului preluau treburile ei, aveau grija de copii si ii aduceau mancare timp de trei zile, onorand astfel acel moment sacru. Acelasi lucru se intampla cu intreaga natura, inclusiv Luna, care timp de trei zile este moarta sau intunecata.

In fiecare luna, in perioada menstruatiei, femeile se adunau in salasurile menstruale, unde se reconectau cu surorile lor. Acolo radeau, impartaseau experiente si se reconectau. Ele intelegeau rolul lor ca femei si erau constiente de conexiunea lor cu Marele Spirit si de darul care cu care acesta le-a binecuvantat, ca datatoare de viata. Femeile foloseau acest timp pentru a se ruga si pentru a multumi pentru rolul pe care il au ca femei. Ele sangerau pe Mama Pamant, umpland-o si oferindu-i inapoi ceea ce ea le-a daruit (ofranda si rugaciune, conectarea la Mama Pamant).

Femeile se bucurau de feminitatea lor si erau constiente de magia acestui moment din luna si de intelepciunea vietii care era accesibila in acest moment de intoarcere catre interior, intelegand astfel ca prin natura sa intrinseca, viata este dureroasa.

Femeile isi onorau sensibilitatea emotionala, aducandu-si in prim plan emotiile cu care aveau nevoie sa se confrunte. Acestea intelegeau ca durerea simtita profund in interior era dovada faptului ca sunt purtatoare de viata, fiind pregatite sa aduca in manifestare viata. Aceasta durere era impartasita si inteleasa intre femeile care se conectau, fiind capabile sa empatizeze una cu cealalta. In acelasi timp, restul tribului era nerabdator ca femei sa se intoarca din salasul menstrual, cu intelepciune si claritate, pentru beneficiul intregului trib.

Femeile cand sunt la menstruatie sunt foarte conectate cu panurile superioare. Ele primesc ghidare si noi viziuni.

Pubertatea si instalarea pimei menstruatii la o fata erau marcate ca inceputul vietii sale reproductive. Natura decidea pentru femei cand este pregatit corpul lor fizic pentru menstruatie si pentru a da viata. Insa in zilele noastre, menstruatia de sine statatoare nu mai este suficienta pentru civilizatia occidentala, in ceea ce priveste tranzitia de la copila la femeie.

Ritul de trecere al unei femei era privit ca cel mai important, iar momentul acestei menstruatii era un semn pentru celelalte femei ca trebuie sa isi impartaseasca traditiile si cunostintele lor.

Toate femeile dintr-un trib erau mandre de rolul lor de a-si impartasi intelepciunea, povestile si de a pregati tanara pentru noul sau rol in trib. Femeile o asistau pe tanara initiata prin impartasirea cunostintelor lor, lasand-o pe aceasta sa contempleze la invataturile de-abia primite, conectandu-se cu Marele Spirit, eliberandu-se de toate fricile si rezistentele sale, inainte de a imbarca in noul sau rol. Tanara reflecta la copilaria sa si tot ce ii era ei familiar, iar apoi isi permitea ca acest rol sa moara, pentru a putea renaste. Atunci cand celelalte femei simteau ca tanara este pregatita, acestea organizau o ceremonie sau un ritual.

Menstruation-31258

Sangele meu de femeie este sacru

Sangele nostru are atat de multe sa ne invete. El este acel fir rosu sacru care conecteaza toate femeile una cu cealalta, intr-un singur punct, ca surori. Noi suntem sacrul feminin. Cand o femeie calatoreste in adancurile misterelor sangelui, acesta are abilitatea de a conecta acea femeie la puterea si intelepciunea ei, putand sa o duca intr-un loc de iubire profunda si apreciere de sine.

Atunci cand privim menstruatia dintr-o perspectiva patriarhala, pe care am invatat-o de la mamele si bunicile noastre, vedem doar lipsa de putere. Perioada noastra de sangerare o privim ca pe un adevarat inconvenient, ca pe ceva ce trebuie ascuns si despre care nu trebuie sa vorbim, si cel mai adesea, ca pe un cosmar hormonal ca ne poate tranforma in monstri mitologici, facandu-ne sa ne chircim de crampe, durere de cap sau chiar stari de voma.

Fluxul de sange al unei femei poate fi destul de abundent. Poate solicita timp liber de la munca si poate face o femeie sa ia o gramada de analgezice, doar ca sa poata trece peste o zi. Menstruatia a fost numita “blestemul”. Iar din descrierile de mai sus putem intelege si de ce. Astfel ca, inca din timpul stramosilor crestini, care au invinovatit-o pe Eva pentru pacatul originar, pentru care a fost blestemata sa nasca in durere si sa sangereze, si pana in zilele noastre, atitudinea conform careia femeile sunt considerate cumva murdare, necurate a persistat; la hindusi, chiar si in zilele noastre, femeile nu au voie sa intre in templuri atunci cand sunt la menstruatie.

Biblia este plina de restrictii pentru femeile aflate la menstruatie si diverse practici de curatare trebuie aplicate de barbatii care intra in contact cu o femeie care sangereaza. O asemenea femeie era ostracizata si privita rezervat si cu dezgust. Dumnezeu le-a spus lui Moise si Aaron…”Atunci cand o femeie sangereaza asa cum este ciclul ei, ea va fi impura pentru sapte zile. Oricine o va atinge va fi necurat pana in seara acelei zile. Si daca un barbat se culca cu o asemenea femeie si impuritatea sa ajunge pe el, acesta va fi necurat timp de sapte zile; si fiecare pat pe care el se va intide va deveni necurat” (Levitic, 15:1 19, 24).

Aceasta este baza de la care a pornit traditia evreiasca care considera femeia necurata si impura cat timp este la menstruatie. Greco-romanii se temeau ca sangele menstrual acrea vinul, usca recoltele, cauza caderea fructelor din copaci si tesea taisurile de otel s.a.m.d. Asta da putere!

Nu este de mirare ca am avut milenii de negativitate si atitudini negative vis-à-vis de sangerare, care s-au infiltrat si in atitudinile societatii de azi, afectand modul in care privim cel mai natural si minunat act al corpului unei femei, ce permite crearea unei noi vieti.

Sursa: extras din lectia despre misterele sangelui, oferita in Educarea Preoteselor
Traducere si adaptare: Alice Danila

Moon Sister – Nota Bene:

h☾ Una din RANILE si UMBRA femininului este SEPARAREA. 

Separarea de natura noastra feminina, de celelalte surori si separarea de Divinul Feminin, ca urmare a erei patriahatului. Acum traim un timp cand aceasta separare se vindeca. Fiecare dintre noi am simit o chemare spre acasa, spre a ne simti mai complete. Cercurile de femei au aparut ca un raspuns la aceasta nevoie de vindecare si unificare.

Multe dintre noi simtim o separare interioara fata de aspectele din noi pe care vrem sa le indepartam si acest lucru ne face sa ne proiectam frustrarile in lume si ne determina sa ne separam de ceilalti. S-a creat o ruptura interioara, care ne face sa proiectam in exterior ranile interioare. Separarea duce la COMPETITIE si COMPARATIE – si strica bucuria, pacea si multumirea de sine.

“Comparison is the thief of joy.”

In aceste cercuri se lucreaza cu umbra, cu acceptarea si imbratisarea ei. In “Cercul de Impartasire” ne putem elibera de emotiile care ne controleaza. Se creeaza o conexiune profunda cu celelalte surori, pentru ca se constientizeaza faptul ca toate trecem prin provocari asemanatoare. Invatam una de la cealalta.

10

Daca simti sa iei parte la un Moon Lodge (Cerc de Femei) , te invit sa te alaturi Cercului Moon Sisters: 

☾ Scopul unui Cerc al Lunii este acela de a ne uni, de a ne aduce impreuna. Este sa cream spatiu (holding space) una pentru cealalta, pentru a impartasi ce se intampla cu adevarat in interior. 

☾ Cercul #MoonSisters – Este un spatiu dedicat femeilor trezite!

Am creat Cercul Moon Sisters si Platforma MoonSister.ro pentru acele femei care simt nevoia sa se reconecteze la energia feminina prin practici si ritualuri. Ne intalnim la Luna Noua in Cortul Rosu (Moon Lodge), Luna Plina (pentru ceremonii precum Womb Blessing) la diverse workshopuri si initieri, la Ritualuri de Trecere Feminine, terapii individuale si la Blessings Ceremonies (First Menstruation Bleesing Ceremony, Mother Blessing Ceremony, Baby Blessing Ceremony, Crone Blessing Ceremony, Union Blessing Ceremony, New Begining Ceremony).

Acest Cerc este pentru acele surori care simt sa se reconecteze la: Femeia Interioara – Puterea Personala – la Preotesele din ele (Preotese ale Divinului Feminin) – la Zeita interioara – la Centrul Lor de Putere: Pantecul – la Conexiunea cu Mama Cosmica si Mama Pamant – la Ritmurile Feminine – la Ritualurile de trecere feminine si Medicinul Personal.

Este o cale a blandetei, prin care ne reconectam cu natura noastra autentica si cu Divinul Feminin. Aici ne dam voie sa ne intoarcem la noi. Traim niste timpuri in care femininul este sustinut sa fie vindecat, dupa o lunga perioada traita intr-un patriahat abuziv. Mama Pamant ne cheama sa ne reconectam cu ea, cu corpul nostru si cu ciclicitatea naturii, a Lunii si a menstruatiei.
Noi suntem casa spiritului, noi avem puterea de a da viata, de a naste o lume noua. Suntem sprijinite sa ne reconectam cu Pantecul nostru. Sa nu il mai incarcam cu neincrederea in sine, cu neiertare si agresivitate. Este o lectie a iubirii de sine prin care invatam sa creem mai curat, mai autentic.

14264986_10153700223002397_283021344237115251_n☾Despre Cortul Rosu

Cortul Rosu este un spatiu sacru, in care femeile se intalnesc lunar, la Luna Noua, pentru a-si onora feminitatea si ciclul feminin. Si pentru a se elibera de tensiunile si emotiile acumulate, pregatindu-se pentru un nou ciclu.
Ciclul menstrual este conectat cu fazele lunii si la Luna Noua, in mod normal, femeile sunt la ciclu. Sunt si femei care au menstruatia sincronizata cu Luna Plina, dar asta nu le impiedica sa participe la Cortul Rosu.

Acesta este un loc în care femeilor le este permis mai degrabă să fie, decât să facă în contiuu…

Fiecare femeie aflata la menstruatie cunoaste ce inseamnă sa tanjesti dupa acel moment de liniste si solitudine, in acea perioada. Fiecare bucatica din ea si din sufeltul ei are nevoie de odihna, in timp ce cultura in care traim noi ne face sa dam inainte, indiferent de situatie.

Cortul Rosu, Moon Lodge (Cabana Lunii), Adapostul Lunii, asa cum mai este cunoscut si in culturile indigene din intreaga lume, este un loc de respiratie pentru femeile pe stil vechi.” – Deanna Lam

Corturile Rosii sunt o miscare globala a femeilor care se unesc pentru a gasi timp să fie exact acolo unde sunt, pentru a se intalni cu alte femei din comunitatea lor si pentru a se bucura de sansa femeilor de a-si impartasi intr-un mod mai profund decat o fac de obicei. Iar acest lucru se poate face intr-o multime de feluri. In fiecare luna, femeile se invita in casele lor, in spatii deshise sau publice si isi petrec timpul impreuna, pe durata intregii zile, dupa-amiezele sau serile.

La fiecare Cort Rosu – Cercul Moon Sisters, o sa avem Cercul de Impartasire, un Ritual de Trecere Feminina si un Ritual de Luna Noua, in care ne setam intentiile pentru un nou ciclu. La fiecare Ritual o sa lucram cu cate un Arhetip Feminin, cu cate o zeita, pentru a vindeca si imbratisa acea parte din noi – darul si umbra.

☽ Cortul Rosu este pentru tine daca:
– Simti nevoia sa te conectezi si cu alte surori care sunt pe aceeasi frecventa cu tine;
– Simti nevoia sa te reconectezi la esenta ta feminina;
– Simti nevoia sa te descarci emotional dupa o perioada intensa;
– Simti sa lucrezi cu tine intr-un spatiu sacru dedicat femeilor;
– Simti nevoia de sustinere pentru aceasta etapa din viata ta;
– Simti sa te reconectezi cu natura ta ciclica;

Urmareste Evenimentele Moon Sister pe Facebook!

Mai multe detalii gasesti aici:
Red Tent Temple Movement
Video despre Red Tent
Cortul Rosu – Moon Sisters

17883605_10208437659274294_4004578689829118834_nDaca simti ca rezonezi cu mine, te astept cu drag sa exploram impreuna trezirea, vindecarea si echilibrarea energiei feminine!

Sister, may you walk in beauty!

Maria Luiza Romedea (Marilu)
Facilitator Acreditat de Cercuri de Femei – Cortul Rosu
Moon Mother Avansata & Mentor-Conectarea cu Ciclul Feminin
Coordonator Womb Blessing Romania
Consilier de Dezvoltare Personala si Spirituala
Shamanism Feminin
www.moonsister.ro

 

Imagini: www.pinterest.com